2012. március 1., csütörtök

Bútor asztalos szakma

Bútor asztalos szakmai és egyéb követelmények
A bútor asztalos hol végzi a munkáját?

A bútorasztalos szinte teljes munkaidejét a műhelyében vagy egy bútorgyárban tölti. A felmérést, illetve a be- és összeszerelést viszont külső helyszínen végzi, a megrendelő kívánságának megfelelően annak házában, vagy egy irodában, iskolában, továbbá egyéb létesítményekben, intézményekben.

Munkája során kikkel kerül kapcsolatba a bútor asztalos, kikkel van dolga?

A szakember elsősorban a megrendelőkkel kerül közvetlen kapcsolatba.
Emellett együttműködik a munkatársaival, segédeivel, és különböző
szakemberekkel, például a kőművessel. Rendszeres kapcsolatot tart továbbá a nagy-, illetve kiskereskedők megbízottaival, akik forgalmazzák, előgyártják a fűrészárut (lapszabászat, fóliázás ), és a különböző kiegészítő anyagokat, elemeket az iparosoknak.

Milyen fizikai igénybevétellel, megterheléssel jár a munkavégzés?

A bútorasztalos tartós állómunkával járó, kétkezi fizikai munkát végez. Ez megterheli a gerincet és a lábakat. Kezeit és vállait is jelentősen igénybe veszi, amikor emeli, pakolja, megmunkálja a fűrészárut. A faanyag megdolgozása kézi szerszámokkal (pl. fúró, fűrész) nehéz fizikai munka, ami megterheli az ízületeket. A gyárban dolgozóknak a fizikai megterhelés mellett a több műszakos munkarendet is meg kell szokniuk.

Milyen környezeti ártalmakkal, hátrányokkal járhat a szakma gyakorlása?

Elengedhetetlen, hogy a bútorasztalos a szakmájára vonatkozó munka- és egészségvédelmi, balesetelhárítási előírásokat részletesen ismerje, betartsa és betartassa. Használnia kell a védőberendezéseket, tisztában kell lennie a elsősegély-nyújtás szabályaival, be kell tartania a tűzrendészeti előírást, megfelelően és szakszerűen kell használnia a gépeket, szerszámokat.

Baleseti veszélyek:

- kéz-, láb- és szemsérülések,
- emelésből származó ízületi rándulás, elcsúszás,
- áramütés.

Munkaártalmak:

- por- és zajártalom, például forgácsoláskor, gépi fűrészeléskor
- mérgező hatású vegyi anyagok belégzése, például felületkezeléskor
- bőrfertőzés, ekcéma
- lúdtalp, gerincferdülés, visszér – ezek a tartós állómunka következményei
- erős légáramlás, például elszívó használatakor

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a szakma?

Elvárják a jó állóképességet, a megfelelő fizikumot és az egyensúlyérzéket. Fontos követelmények a jó (tér)látás, a jó hallás, a végtagok épsége, mivel a munkafolyamatok nagy része balesetveszélyes. Elengedhetetlen a jól mozgatható, erős kéz, a stabil kéztartás szerszámhasználatkor. A tartósan végzett állómunka miatt ép, teherbíró lábak szükségesek a bútorasztalossághoz.

Egészségügyi alkalmasság

Előírt egészségügyi és pályaalkalmassági feltételek

• átlagos testi fejlettség
• megfelelő mozgáskoordináció
• tünetmentes szervi működés
• ép idegrendszer

A foglalkozás gyakorlását kizáró ok

• súlyos fogyatékosság (erős
mozgáskorlátozottság, vakság).
Választhatják ezt a pályát a szemüvegesek és a hallókészülékkel rendelkezők, ha megfelelő és szakszerű módon, hatékonyan képesek munkájuk végzésére.

Milyen egyéb tulajdonságok megléte kedvező ebben a szakmában?

B. Attila magánvállalkozó így válaszol erre a kérdésre: „Nem nevezném tudatosnak e szakma választását, de ezt éreztem hozzám közel állónak, úgy voltam vele, hogy a vas túl hideg, a kő kemény, a fa viszont természetes, barátságos, jó illatú anyag, amit csodálatosan lehet alakítani. Az anyag, a fa, a természet szeretete alapvető tulajdonság kell, hogy legyen egy szakmáját szerető mesterembernél. A mai világban a megrendelők elvárják a kreatív, ötletes, praktikus és egyedi tervezésű bútorokat. A különböző igények szerint formatervezett bútorok hozzáadott értékét az egyedi kézműves munka jelenti, ami bizonyos fokú alkotószabadságot biztosít a szakembernek.”

A bútor asztalos szakmában fontos a megbízható, gyors, pontos munka. A megrendelők elvárják a minőséget, a szakértelmet, a teljes, személyre szabott szolgáltatást. Az önállóság, a türelem, a kézügyesség elősegíti a munka hatékonyságát. Alapvető tulajdonságok a figyelemösszpontosítás, a figyelemmegosztás, az elővigyázatosság az egyes munkafolyamatok megtervezéséhez, átlátásához. A monotónia tűrése is előnyös lehet egy-egy sokat ismétlődő munkafolyamat végzésekor.
A környezet tisztántartása, a gépek karbantartása az igényes és szakszerű
munkavégzés alapja.

Elvárt bútor asztalos szakmai ismeretek:

• faanyagok, segédanyagok, gyártási folyamatok ismerete,
• faipari alapgépek (szalagfűrészgép, körfűrészgép, gyalu- és marógépek stb.), technikai berendezések szakszerű használata,
• stílusismeret, számítástechnikai ismeretek a 3D-s rajzoláshoz,
• a használt anyagokkal, szerszámokkal, eszközökkel és berendezésekkel, valamint a segédberendezésekkel kapcsolatos munka-
és környezetvédelmi, tűzelhárítási és biztonságtechnikai előírások és
eljárások ismerete, valamint alkalmazása,
• ismeret a munkavégzés közben észlelt hibák javításának módszereiről.


Elvárt bútor asztalos szakmai képességek:

• esztétikai érzék, a gyors reagálás készsége,
• kézügyesség, rajzkészség, térlátás,
• szakmai szövegek, rajzok megértése, alkalmazása,
• rátermettség (legyen képes veszély esetén önálló intézkedéseket hozni, adott esetben a veszélyt elhárítani),
• ismerje a szakmában elvárható magatartási követelményeket, például a megbízóval, munká ltatóval, munkatársakkal és a környezettel kapcsolatos emberi, magatartási nor mákat, és munkája során tudja azokat betartani és betartatni.

Milyen tantárgyakban kell jó eredményt elérni bútor asztalos szakmához?

A szakembernek jártasnak kell lennie az alapvető matematikai műveletek elvégzésében. Ismernie kell a felületek, az idő- és anyagszükséglet számításához, illetve a kalkulációkészítéshez szükséges szabályokat, a mérési és számolási módszereket. A kötelező szakmai tárgyakat (ilyenek például a műszaki rajz és az anyagismeret) leginkább a rajz és vizuális nevelés, illetve a technikai ismeretek nevű tantárgyak alapozzák meg. A megfelelő szövegértés fontos a szakmai szövegek, rajzok értelmezéséhez.

Milyen érdeklődési kör a legelőnyösebb a bútor asztalos szakmában?

A bútor asztalos pályára készülő érdeklődjön a természetes alapanyagok, a fafeldolgozási eljárások, a faipari technikai ismeretek iránt. Meghatározó, hogy műszaki beállítottságú legyen, és törekedjen a szakma művelése során használt gépek, berendezések működésének megértésére. Érezzen késztetést a technikai és technológiai fejlődés követésére, az új eljárások megismerésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése