2012. január 10., kedd

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek a bútorasztalos szakmában?

1. A bútorasztalos árajánlatot, üzleti tervet készít, referenciával szolgál a megrendelőnek. Felméri a helyszínt, megtervezi a megrendelő által elképzelt faipari terméket. Beszerzi a megfelelő anyagokat, elvégzi a szükséges előgyártási feladatokat.

A bútorasztalos alapvetően bútorgyártással foglalkozik. A teljesség igénye nélkül a szakmájához tartoznak a következők:
• egyedi bútorok,
• konyha-, iroda-, gyerek-, szoba-, fürdőszobabútor,
• nappali bútor, asztal,
• háztartási eszközök,
• beépített bútorok, gardróbok,
• különféle tároló bútorok, polcok, polcrendszerek készítése.
Bútorasztalos feladata, munkája
Bútor készítés

Ezen kívül a bútorasztalos üzletek, raktárak berendezésével is foglalkozik, és egyes belsőépítészeti munkákat (falburkolatok, térelválasztók, pultok stb. kivitelezése) is végezhet. Kisvállalkozóként a bútorasztalos teljes körű szolgáltatást nyújt, tehát a tervezés, az anyagbeszerzés, a gyártás, a szállítás, a helyszíni szerelés egyaránt az ő feladata.

A munka első szakaszában a bútorasztalos helyszíni felmérést végez, majd vázlatot és látványtervet készít. Tárgyal a megrendelővel, anyag- és színmintát egyeztet vele, megbeszéli az ügyféllel az egyedi igényeket, lehetőségeket, különleges kívánságokat. Mindezek ismeretében megtervezi az anyagleírást, a technológiai munkafolyamatot, továbbá ár- és költségkalkulációt készít. Felméri az erőforrásokat, azaz hogy mennyi hely, ember, idő és energia áll rendelkezésre. A bútorasztalos gondoskodik róla, hogy a szükséges munkaerő, valamint anyagok és eszközök rendelkezésre álljanak. Az előgyártáskor beszerzi a megfelelő méretű laminált lapokat, melyeket a lapszabászatban az általa megadott adatok alapján méretre vágnak és (él)fóliáznak. Beszerzi az összeszereléshez szükséges kiegészítő eszközöket, így például a köldökcsapokat, zsanérokat, fogantyúkat, sarokkötéseket stb.

2. A bútorasztalos a műhelyben legyártja és összeállítja a megrendelt terméket. A különböző munkafolyamatokkal a helyes technológiai sorrendben halad, ezekhez a megfelelő kézi és gépi célszerszámokat használja. Feladata ilyenkor az előszerelés is.

A bútorasztalos a munkatermék készítéséhez a követelményeknek, illetve az előírásoknak megfelelő nyersanyagot, a félkészgyártmányokat, a segédanyagokat a technológiai előírásoknak megfelelően kezeli és használja fel. A leszabott, előgyártott fűrészárut körfűrésszel vágja vagy hasítja megfelelő hosszúságúra. Síklapot készít az egyengető gyalugéppel (ez az eszköz arra szolgál, hogy simává tegye az anyag felületet). A legfontosabb szerkezeti alakítást a marógéppel végzi, ezzel szerkeszti meg például a bútorajtó sarokkötését. Ezt követően a faanyagot szakszerűen felületkezelésben részesíti. B. Attila magánvállalkozó a következőket mondja erről:

„ A megfelelő felületkezeléssel nagymértékben fokozhatjuk a termék esztétikai hatását, sőt a legtöbb esetben értékét és minőségét is. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy magasfényű bútor minden esetben értékesebb és jobb minőségű, mint egy selyemfényű vagy dörzsölt felületű bútor, mert például. egyes stílbútorok nem is készülhetnek magasfényezéssel.”

A felület kikészítésekor az anyagot elsőként megcsiszolják – a késztermék megjelenése nagymértékben múlik ezen a műveleten. A felületkezeléssel fejeződik be a fából készített termékek előállítása. Az áru rendeltetésétől függően a felületkezelés jelenthet pácolást, fényezést, lakkozást vagy mázolást. Az eljárás célja, hogy a fa felületét megvédjék a használat közben jelentkező igénybevételtől, valamint a nedvességtől. A módszer egyben arra is szolgálhat, hogy a fa eredeti színét megváltoztassák, nemesebb fajtákat utánozzanak vele. A felületkezelés hasznos ezeken kívül ahhoz, hogy a fa
öregebbnek tűnjék, illetve hogy az azonos fafajból készített alkatrészek
színeltérését kiegyenlítsék vele.
A bútorasztalos a terméket szükség esetén ragasztja, felszereli rá a kiegészítő elemeket, rögzíti az egyéb alkatrészeket, végül kiszárítja. Feladata végzésekor betartja a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat.
A teljesség igénye nélkül a következőket csinálhatja még a műhelyben a
szakember egy-egy termék előállításakor:
• faanyagot esztergályoz
• laminált bútoralkatrészeket gyárt
• vágással, gyalulással kialakítja a tömör, illetve lap alkatrészeket a
műhelyrajz alapján
• sík és görbe felületeket furnéroz
• különböző mintákat, díszítőelemeket rak és épít be
• kidolgozza a bútorlapok csapjainak összeillesztési felületeit

3. A bútorasztalos összeállítja a késztermék alkatrészeit, kiegészítő elemeit. Ha a megrendelő igényli, a terméket házhoz szállítja. A helyszínen be-, illetve összeszereli, vagy beépíti a bútort.

Miután kiszárította a bútor készterméket, összeállítja, csomagolja, majd leszállítja azt a megrendelőnek.
Felszereli a bútor kiegészítő elemeket a helyszínen, például:
• a polcokat fémgombokkal rögzíti a szekrénytestbe
• falra rögzíti a bútorelemeket
• szerelvényez, meggyőződik róla, hogy a zsanérok, pántok megfelelően
záródnak, illetve hogy minden alkatrész illeszkedik a szekrénytesthez
• összeszereléskor vízszintbe igazítja a bútort
• rögzíti az egyéb beépítendő alkatrészeket, például a munkalapot vagy a
mosogatótálcát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése